pátek 25. dubna 2014

Vajíčková pomazánka


5 vajíček
1 pomazánkové máslo
1 trojúhelníček taveného sýru
1 cibule
2 lžíce kremžské hořčice
2 lžíce majonézy
pepř

Vajíčka uvaříme natvrdo, nakrájíme na kostičky a smícháme s ostatními ingrediencemi a cibulí nakrájenou nadrobno.

neděle 20. dubna 2014

Velikonoční zapékaná klobása



Na 6 kousků:
6 zapékacích klobásek
1/2 kg mouky
270 g másla
1/4 l mléka
1 lžíce cukru krystal
1 sáček sušeného droždí
1 vajíčko + na potření
kremžská hořčice

Smícháme mléko, cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vajíčko, povolené máslo a zamícháme. Jako poslední přidáme mouku, vypracujeme těsto a necháme vykynout.

Těsto rozdělíme na 6 částí, z každé vytvarujeme obdelníček, aby se do něj daly zabalit klobásky. Těsto potřeme hořčicí a zabalíme, nahoře potřeme vajíčkem.

Pečeme nejprve na 150%, ať se propeče i klobása uvnitř, pak přidáme na 170°C a pečeme dozlatova.

Místo kremžské hořčice můžeme použít i francouzskou, jednou jsem použila i kari omáčku a bylo to výborné, letos jsem ji nemohla sehnat.

pondělí 14. dubna 2014

Pikantní krevety


250 g krevet
50 ml sladké chilli omáčky
1 lžíce citronové šťávy
1 dl bílého suchého vína
2 nastrouhané stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
černý pepř

Smícháním ingrediencí vytvoříme marinádu, do které dáme krevety alespoň na hodinu marinovat. Pak na pánvi restujeme, dokud se tekutina neodpaří.

Podáváme s bagetou a salátem. Já jsem pro tentokrát udělala dresing z majonézy a troškou red thai curry pasty.

Krevety podporují správnou funkci mozku, pomáhají nám od únavy a mají pozitivní vliv na paměť. Příznivě působí na srdce, správnou funkci štítné žlázy, mají protirakovinné účinky, podporují imunitu, a dopomáhají k silným kostem. Blahodárně působí také na naši pleť a chrání před vráskami.

sobota 12. dubna 2014

Pečená kačena s červeným zelím a knedlíkem s medvědím česnekem


Na kačenu:
1 kačena
1 lžíce sádla
1 lžíce medu
drcený kmín
tymián
sůl

Troubu předehřejeme na 150°C. Kačenu omyjeme a osušíme. Sádlem vymažeme zapékací mísu a zbytek smícháme s medem. Touto směsí potřeme kačenu, posypeme solí a kmínem, a vše důkladně vmasírujeme do masa. Dáme do pekáče, podlijeme troškou vody, zavřeme poklopem a pečeme zhruba 3 hodiny, podle toho, jak je kačena velká. Průběžně poléváme výpekem.

Na zelí:
2 sáčky červeného kysaného zelí
1 cibule
1 jablko
200 ml portského vína
4 lžíce cukru krystal
1 žíce sádla
2 lžičky kmínu
sůl

Ze zelí odstraníme šťávu, kterou si schováme na později, zelí nakrájíme. V hrnci rozpustíme sádlo, na kterém zpěníme cibulku. Přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat. Vložíme zelí, jablko nastrouhané nahrubo, portské víno a kmín (pokud máme, přidáme lžíci cibulového chutney). Podusíme a nakonec podle chuti přikyselíme vodou ze zelí a osolíme.

Na knedlíky:
1/2 kg polohrubé mouky
1 vajíčko
1/4 l mléka
1 lžíce cukru krystal
1 sáček sušeného droždí (nebo kostka čerstvého)
1 lžíce másla (nebo Hery)
1/2 lžíce soli
hrst medvědího česneku

Smícháme mléko, cukr a droždí, a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Pak přidáme mouku, sůl, vajíčko, Heru a medvědí česnek, vypracujeme těsto. Necháme kynout. Vytvarujeme dva knedlíky a vaříme 20 minut. Po 10ti minutách knedlíky otočíme.

Postup pro Thermomix:
Do hrnce vložíme mléko, cukr a droždí.
- 2 minuty 50° vařecha (celkově nastavíme 6 minut)
Necháme 2 minuty kynout.
Přidáme mouku, sůl, vajíčko, Heru a medvědí česnek.
- 4 minuty zavřený hrnec + klas
Necháme kynout, až těsto leze z hrnce.
Máslem vymažeme mísu na parní vaření. Do hrnce dáme 1 litr vroucí vody, do mísy vytvarujeme 1/2 těsta.
- 30 minut (od varu) Varoma (celkově nastavíme 32 minut)

 
Kysané zelí je odborníky považováno za nejzdravější potravinu vůbec. Obsahuje vitamin B12, který je nezbytný při tvorbě krve, kterou také čístí, a díky tomu mají omlazující vliv na pokožku. Kysané zelí podporuje trávení a má silné protizánětlivé účinky, napomáhá lepšímu vylučování odpadních látek z organismu. Pravidelná konzumace podporuje spánek, zvyšuje odolnost proti stresu, aktivuje mozkovou činnost, a zahání neklid a nervozitu.

pondělí 7. dubna 2014

Šunkovo-sýrové plněné croissanty



Na 5 kousků:
5 máslových croissantů (výborné jsou z Lidlu)
kousek másla
5 plátku Schwarzwaldské šunky
1 balení mozzarely
2 větší rajčata
bazalka
majonéza
čerstvá bazalka

Croissanty podélně překrojíme. Spodní půlku lehce namažeme máslem, poklademe plátkem šunky, na plátky nakrájenou mozzarelou, plátkem rajčete. Opepříme nejlépe čersvým pepřem a přidáme dva natrhané kousky bazalkových lístků. Horní půlku lehce potřeme majonézou a přiklopíme. Je to překvapivě výborné.