úterý 8. prosince 2015

Šípková zavařenina


Nebudu vám nic nalhávat. Je to opravdu hodně práce a trvá to dlouho. Ale ta chuť stojí za to.

1 kg šípků
0,5 kg cukru krupice (podle kyselosti šípků)
1 lžička hřebíčku


1. Šípky zbavíme stopek a bubáků.

2. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou, aby byly ponořené. Vaříme asi 30 minut.

3. Ponorným mixérem rozmixujeme. Dvakrát propasírujeme. Poprvé přes hrubší sítko, ať se zbavíme větších částí, podruhé přes jemné sítko. Pokud jde pasírování velmi špatně, můžeme hmotu zředit vodou, půjde to lépe. 

4. Přidáme cukr. Není nutné dávat celého půl kila, záleží na tom, jak sladkou zavařeninu chceme, a jak sladké/kyselé jsou šípky samy o sobě. Vhodíme hřebíček (ten buďto předem pomeleme ve hmoždíři, nebo jej dáme v celku, a pak vyndáme). Vaříme ještě asi 15 minut.

Výsledná hustota, které chceme docílit, záleží na tom, jestli chceme zavařeninu použít do omáčky (stačí řidší) nebo jako marmeládu (v tom případě vaříme déle).

5. Plníme do čistých zavařovacích sklenic, utěrkou důkladně utřeme závit, zavřeme, a otočíme dnem vzhůru.

Žádné komentáře:

Okomentovat