úterý 21. března 2017

Mramorová bábovka


Tento recept neobsahuje kypřící prášek, který není zdravý, a taky ovlivňuje chuť těsta. Bábovka je přesto nadýchaná a vláčná, a povede se vám napoprvé.

NA 1 BÁBOVKU:

180 g másla
330 g cukru krupice
330 g polohrubé mouky
125 ml mléka
4 vajíčka
1 lžíce kakaa
máslo a mouka na vysypání formy
cukr moučka na pocukrování





Elektrickým šlehačem nejprve šleháme máslo 2 minuty, aby změklo. Přidáme dvě třetiny cukru a šleháme ještě minimálně 10 minut.

Žloutky oddělíme od bílků a po jednom je zašleháváme do másla.

Mouku prosijeme a společně s mlékem ji ve třech fázích vařečkou smícháme s máslem. Mícháme opatrně, a jen tak dlouho, jak je potřeba ke smíchání ingrediencí.

K bílkům přidáme špetku cukru (z jedné třetiny, která nám zbývá) a ušleháme řídký sníh. Poté přidáme zbytek cukru a šleháme, dokud nezískáme lesklý pevný sníh. Ten velmi opatrně (překládáním) smícháme s těstem. Opět mícháme co nejméně, abychom nepřišli o vzduch jak v těstě, tak ve sněhu.

Troubu předehřejeme na 160°C. Bábovkovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou.

Z těsta odebereme 1/3, do které prosijeme kakao, které opět velmi lehce s těstem smícháme.

Do formy nalijeme třetinu světlého těsta, polovinu tmavého, druhou třetinu světlého, druhou polovinu tmavého a třetí třetinu světlého. Vznikne nám tak 5 vrstev, které vytvoří mramorování.

Pečeme asi 50 minut, poté špejlí píchneme do těsta, pokud se nepřilepí, je hotovo, pokud přilepí, dáme tomu ještě čas. Po upečení vyjmeme z trouby, a asi po dvou minutách vyklopíme. Až bábovka vychladne, posypeme ji moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat